Home NL FR EN
Activiteiten Print deze pagina
Craniosacraal therapie - intro - wat het is en hoe het voelt.
Lezing o.l.v. Marc Van der Straeten

Datum:  Dinsdag, 7 november 2006, van 20.00 tot 22.00
Plaats:  bij Essens (in 't Dennenhof) te Wambeek
Taal:  Nederlands

Tijdens deze avond geven we je - gratis - een theoretische introductie over de craniosacraal therapie (CST) en enkele praktische demo's.
Je kan een demo ervaren :
- van een "totale behandeling" - hoe wordt de ingang bepaald, contact gemaakt met het lichaam en wat gebeurt er, wat wordt er ervaren;
- of van een "craniale behandeling" - hoe voelt dat.

Hierna volgt al kort een beetje theorie:

De basis van het CST systeem

De naam is ontleend aan de beenderen die samen met de wervelkolom de hersenen en het zenuwstelsel omgeven. Het cranium verwijst naar de schedelbeenderen, het sacrum is de latijnse naam voor het heiligbeen dat zich net boven de stuit bevindt. Dit zijn niet de enige delen van het cranio-sacraal systeem. De hersenen en het ruggemerg zijn bekleed met drie beschermende vliezen waarbinnen een vloeistof circuleert, het liquor cerebro-spinalis. Het hersenvocht, liquor, wordt aangemaakt in de hersenen, stroomt in de hersenvliezen en vloeit af via de hersenvaten, sinussen, naar de veneuse bloedcirculatie. De productie en afvloei roept een dynamiek op in de hersenvliezen en de schedelbeenderen, zo ontstaat het cranio-sacraal ritme.

Blokkades binnen het cranio-sacraal systeem

Cranio-Sacraal Therapie is erop gericht blokkades binnen het cranio-sacraal systeem op te heffen zodat hersenvliezen en de schedelbotten hun natuurlijke bewegingsvrijheid herwinnen en het ritme hersteld wordt. De schedelbotten zijn hierbij de harde uitlopers van het hersenvlies. Door ze als ankerplaatsen te gebruiken, wordt invloed uitgeoefend op het geheel van het carnio-sacraal systeem. Door precies en zacht de handen te plaatsen op de schedel of op om het even welk deel van het cranio-sacraal complex, kan een ervaren therapeut het ritme met zijn of haar handen waarnemen. Zo kunnen delen of gebieden waar blokkades zich bevinden worden opgespoord en behandeld.

Het ritme en zijn invloed op het lichaam

De behandeltechniek bestaat eruit een lichte druk toe te passen op het cranio-sacraal systeem en daarmee in te spelen op het lichaamseigen correctiemechanisme, waardoor het genezingsproces in gang wordt gezet. CST hanteert energetische en zeer zachte behandeltechnieken.


Meebrengen
Binnenhuispantoffels, schrijfgerief© 2005 Essens. All rights reserved | Assesteenweg 414 - 1741 Wambeek [Ternat] | Tel 0475 350 133 | info@essens.be | Sitemap | Credits