Home NL FR EN
Activiteiten Print deze pagina
Lach-yoga: vitaliteit en welzijn binnen ieders bereik ! (avondreeks)
Lessenreeks o.l.v. Marie-Louise Deschepper

Datum:  Reeks van 10 dinsdagen (avond), om de twee weken: 30/01/2007 – 13 & 27/02 – 13 & 27/03, 10 & 24/04, 15 & 29/05, 12/6
Plaats:  bij Essens (in 't Dennenhof) te Wambeek
Taal:  Nederlands
Bijdrage:  65 € (Voor de hele reeks)

Een kind lacht gemiddeld 300 tot 400 keer per dag, volwassenen nog slechts 10 tot 15 keer.

Wanneer is de laatste keer dat jij echt hartelijk en onbedaarlijk hebt gelachen?
Twee minuten geleden? Super!
Herinner je je die laatste keer niet meer? Jammer. Maar anderzijds het perfecte moment om je kans te grijpen om vanaf nu meer te lachen. Je zal merken dat het je leven beïnvloedt, op fysiologisch, psychologisch en zelfs op relationeel gebied !

Een sessie lach-yoga bestaat uit aardings-, lichaams- en ademhalingsoefeningen met als primair doel ontspanning. Van een stille lach komen wij tot een uitbundige lach. Als sluitstuk brengt meditatie de lach in ons.


Tijdens de introsessie van 16 januari kan je kennis maken met lach-yoga. Heb je dan zin om er meer van te proeven, dan kan dit gedurende 10 dinsdagen, vanaf 30 januari 2007, ofwel in de voormiddag van 10.00 tot 11.30 ofwel ’s avonds, van 20.00 tot 21.30.


Dit zijn enkele van de mogelijke weldadige effecten van lachen:

• Lachen is gezond. Voltaire zei het al: “De kunst van het genezen is de patiënt doen lachen, terwijl de natuur dan de ziekte geneest”.

• Lachen is goed voor het moreel. Het geeft je meer energie en vitaliteit en helpt je te ontspannen en moeilijker omstandigheden te relativeren.

• Lachen is één van de beste remedies tegen stress. Het verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed, stimuleert de bloedsomloop en is een krachtige spierontspanner. Bovendien zorgt het ervoor dat het centrale zenuwstelsel endorfine afscheidt, hormonen met pijnstillende eigenschappen die de effecten tegengaan van een teveel aan adrenaline en cortisol als gevolg van stress.

• Lachen versterkt je immuunsysteem, je afweermechanisme - Uit studies van psycho-neuro-immunologen is gebleken dat negatieve emoties zoals angst, depressie en woede het immuunsysteem verzwakken, waardoor we minder afweer hebben tegen infecties. Onderzoekers hebben vastgesteld dat lachtherapie het aantal antilichamen in de neus- en luchtwegslijmvliezen verhoogt. Van die antilichamen is geweten dat ze beschermen tegen virussen, bacteriën en andere micro-organismen.

• Lachen vermindert de bloeddruk en hartproblemen - Experimenten hebben aangetoond dat een lachsessie de bloeddruk na 10 minuten flink doet dalen.

• Lachen stimuleert de bloedsomloop en verhoogt de zuurstoftoevoer naar de hartspier, wat het risico op klontervorming doet dalen.

• Lachen verzacht pijn - Als we lachen, wordt endorfine afgescheiden in het lichaam. Dat hormoon heeft pijnstillende eigenschappen, waardoor de pijn onmiddellijk wordt verlicht.

• Lachen verhoogt het zelfvertrouwen - Lachsessies zijn voor mensen met weinig zelfvertrouwen een goede manier om hun schuchterheid te overwinnen en zich beter in hun vel te voelen. Via groepsoefeningen raken de deelnemers hun remmingen kwijt en worden ze socialer en extroverter.

• Lachen zonder reden schept banden met het innerlijke zelf en met anderen. - “De lach is de kortste weg tussen twee mensen”, verklaarde Charlie Chaplin. Lachen in groep schept een gevoel van verbondenheid en zorgt ervoor dat je je meer openstelt voor jezelf én voor anderen.

Bovendien is lachen gratis, dus kan iedereen ervan profiteren, ook jij.

Contra-indicatie
Lachyoga is fysiologisch te vergelijken met het beoefenen van sport, dus is er in principe geen contra-indicatie. Iedereen die medisch gezien aan een aerobicsessie mee mag doen, kan deelnemen aan een lachsessie. Wel is het verstandig dat mensen die aan astma lijden, mensen met hartstoornissen, zwangere vrouwen en mensen die net geopereerd zijn, eerst hun arts raadplegen

(tekst op basis van info verstrekt door www.lachclub.be en www.e-gezondheid.be)


Meebrengen
Yogamatje, deken, gemakkelijke kledij en dikke sokken of turnpantoffels.

Inschrijvingsmodaliteiten
Inschrijving noodzakelijk.
Contante betaling ter plaatse.
Je inschrijving is bindend, d.w.z. dat wij een seintje verwachten ten laatste 48u voor de aanvang van de activiteit indien je niet kan komen. Zo krijgt iemand anders misschien de kans om toch aan de desbetreffende activiteit deel te nemen. Je kan natuurlijk ook zelf voor vervanging zorgen. Indien wij binnen die 48u geen bericht van u hebben ontvangen, zal u de volledige som moeten betalen.© 2005 Essens. All rights reserved | Assesteenweg 414 - 1741 Wambeek [Ternat] | Tel 0475 350 133 | info@essens.be | Sitemap | Credits