Home NL FR EN
Activiteiten Print deze pagina
Metta-retraite : reflectie individueel en in dialoog over onze natuurlijke vriendelijkheid en goedheid
Workshop o.l.v. Jotika Hermsen en Marleen Vandenbosch
Volzet - we zijn gestart met wachtlijst

Datum:  Van woensdagavond 9 november 2011 (20.00) tot zondagmiddag 13 november 2011 (14.00)
Plaats:  Naropa Instituut in Cadzand
Vierhonderdpolderdijk 10
NL - 4506 Zuidzande (Nederland)
Taal:  Nederlands
Bijdrage:  225 €

"Dit is wat zou moeten worden gedaan door iemand die weet wat heilzaam is, die vaardig is in het goede en de weg naar vrede kent: oprecht zachtmoedig en vriendelijk zijn, want haat wordt nooit teniet gedaan door haat, haat kan slechts door liefde genezen."

Dit zijn de eerste woorden van de Metta-sutta, de leerrede van de Boeddha over liefdevolle vriendelijkheid. Hij sprak ze uit toen de monniken overstuur waren en niet wisten hoe te reageren op onvriendelijkheid.

Metta betekent liefdevolle vriendelijkheid, die wel-willend, onvoorwaardelijk, verdraagzaam en onbegrensd is; alle levende voelende wezens omvattend, te beginnen bij jezelf. Wijze mensen vertellen ons dat vrede buiten niet te vinden is zonder vrede van binnen. Als je goed met jezelf omgaat – vriendelijk en accepterend – ga je vanzelf goed om met anderen en de planeet. Met andere woorden: zo binnen, zo buiten.

Metta verzacht en opent het hart in een gevoel van verbondenheid met alle wezens en verjaagt het beeld van vervreemding en isolement. Metta is een edele kwaliteit van zijn, en tevens de basis voor mededogen, medevreugde en gelijkmoedigheid.

Daarom gaan we metta beoefenen, om opnieuw in contact te komen met deze kwaliteiten, met ons eigen vermogen om lief te hebben, om te ontvangen en te delen, en om mededogen te ontwikkelen.

Tijdens deze korte metta-retraite kun je kennis maken met de klassieke teksten, zowel in het Pali als in het Nederlands. Wie Jotika kent, weet ook dat ze een prachtig evenwicht zoekt tussen verschillende benaderingen, gaande van stilte, tot luisteren en reciteren, meditatie (lopend en zittend), contemplatie, zang, ... zodat je je echt kunt laten raken.
Vorig jaar hebben we voor het eerst – met succes – ook “meditatie in dialoog” aangeboden. Deelnemers zagen het “mediteren in interactie met anderen” als een aanvulling, verheldering en verdieping van hun meditatie in stilte. Het was voor sommigen ook wel een uitdaging om uit de stilte te komen en te delen. Maar is delen – de beweging maken van binnen naar buiten - niet waar het ook zowiezo om gaat in metta ? Is delen ook niet waar het in het dagelijkse leven om gaat ? Tijdens deze retraite kan je hier in alle veiligheid mee oefenen en zo tot diepere inzichten komen. Wij zullen je graag begeleiden in je eerste stappen in het mediteren in interactie met anderen, meditatie in dialoog, als het ware.


Zegt het voort opdat alle mensen, dieren en andere levende wezens veilig mogen zijn, vrij van gevaar en in vrede kunnen leven. Zodat de wereld een plek van vrede wordt.

Klik hier om te luisteren naar het begin van een gechante metta-meditatie. Deze meditatie wordt in het Pali gezongen en in het Engels "ondertiteld".

Ervaring met meditatie is aangewezen.


Meebrengen
- Deken (om over jou te leggen tijdens de meditaties)
- Het Naropa-instituut heeft matten en meditatiekussens ter beschikking. Je mag daar vrij gebruik van maken, tenzij je je eigen kussen/bank wenst te gebruiken.
- Je persoonlijke gerief
- Eigen onderlaken, kussensloop en dekbedovertrek of bovenlaken (of slaapzak voor wie dit verkiest) (tenzij je een lakenpakket huurt aan 9,00 euro)

Inschrijvingsmodaliteiten
Bijdrage voor overnachting (indien je zelf lakens meebrengt) en voor maaltijden :
- in tweepersoonskamer 225,00 euro
- in eenpersoonskamer: 250,00 euro
Indien huur lakenpakket : 9,00 euro extra

Bijdrage voor organisatie en begeleiding :
Zoals gebruikelijk is, is de begeleiding door Jotika op dana-basis, dus jij beslist zelf hoeveel je op het einde van de retraite cash wenst bij te dragen. Dana is één van de belangrijkste boeddhistische deugden. Dana is nodig om het overdragen van de leer en de beoefening doorgaand mogelijk te maken.
Ook Marleen doet organisatie en assistentie op dana-basis.

Inschrijving
Je inschrijving is pas definitief zodra je een bevestigingsmail hebt ontvangen van Essens en zodra het volledige bedrag is gestort op rekeningnummer 001-4051756-45 (op naam van Marleen Vandenbosch (Assesteenweg 414, 1741 Wambeek, België). Dit bedrag wordt enkel teruggestort ingeval de activiteit niet doorgaat of ingeval annulatie door overmacht van jou, tot 10 dagen voor de aanvang van de workshop. Bij annulatie nadien, wordt de volledige kost aangerekend omdat wij die ook verschuldigd zijn aan de locatie. Bij annulatie tot één maand voor de aanvangsdatum wordt 50% van het bedrag terugbetaald.

Voor internationale overschrijvingen :
IBAN BE44 0014 0517 5645
BIC GEBABEBB
© 2005 Essens. All rights reserved | Assesteenweg 414 - 1741 Wambeek [Ternat] | Tel 0475 350 133 | info@essens.be | Sitemap | Credits