Home NL FR EN
Activiteiten Print deze pagina
Gurdjieff dansen !
Workshop o.l.v. Dhyan Prem

Datum:  Zaterdag, 5 november 2011, van 09.30 tot 17.00
Plaats:  De Kluizerij in Affligem
Taal:  Nederlands
Bijdrage:  65 €

Muziek neemt een speciale plaats in in George Ivanovitch Gurdjieff's gedachtegoed. Tijdens zijn zoektochten door Centraal-Azië en Afrika komt hij in contact met diverse Soefi-ordes, Boeddhistische centra en andere tradities. Hij hoort daar talloze spirituele liederen, gezangen en melodieën en ziet heilige dansen. Hij verwondert zich over de effecten hiervan, zowel op hemzelf, als op anderen. Uiteindelijk zal hij veel van die muziek, met de hulp van zijn leerling, de bekende Russische componist Thomas de Hartmann (1885-1956), omzetten in pianomuziek.

Het is die muziek die vervolgens ook gebruikt wordt bij de door Gurdjieff uitgedachte zogenaamde movements. Dit zijn zijn sacred dances. Spiritueel georiënteerde, uiterst complexe veel strak ritmische dansbewegingen. Zij vragen van de dansers een extreem hoge mate van alertheid. Movements beogen de danser te doen "ontwaken".

“The movements” – ooit gegeven door Gurdjieff als hulpmiddel voor zelfontdekking en zelfobservatie – hebben soms wat weg van “dansen” en zijn een schitterend hulpmiddel om héél intens aanwezig te zijn in het “Hier & Nu”, om met een speciale manier van aandacht te bewegen en te zijn.

Het is een uitdaging om uit te leggen wat het met je doet om op een als het ware rituele en preciese manier te bewegen, te dansen, alleen en toch niet alleen, ritmisch en toch niet ritmisch, denkend en toch niet denkend, maar voelend ... Ik nodig je dan ook uit om zelf te komen ervaren hoe dit voor jou voelt.

Deze workshop is een eerste workshop in een reeks die we in 2012 verder zetten ... Meer hierover later.


Voor meer info kan je contact opnemen met Jean-Marc Paul via jmpaul@MindTheMind.eu

Inschrijvingsmodaliteiten
De deelname in de onkosten (zaal + trainer) bedraagt €65,- zonder lunch (pick-nick meebrengen), of €85,- met vegetarisch menu (incl. soep & dessert).© 2005 Essens. All rights reserved | Assesteenweg 414 - 1741 Wambeek [Ternat] | Tel 0475 350 133 | info@essens.be | Sitemap | Credits