Home NL FR EN
Activiteiten Print deze pagina
Vredesretraite : balsem voor hart, geest en lichaam !
Meditatie o.l.v. Jotika Hermsen en Marleen Vandenbosch
Volzet - we zijn gestart met wachtlijst

Datum:  Keuze tussen : (1) Van vrijdagavond 6 juli 2012 (19.00) tot 11 juli (14.00) (Brahma Vihara's) of (2) tot 13 juli (14.00) (2 extra dagen Vipassana)
Plaats:  Naropa Instituut in Cadzand
Vierhonderdpolderdijk 10
NL - 4506 Zuidzande (Nederland)
Taal:  Nederlands

Glimlach naar de ander maar ook naar jezelf.
Glimlach naar diegene die pijn heeft en kwetsbaar is, ook naar jezelf.
Glimlach naar diegene die vreugde en succes ervaart, ook naar jezelf.
Glimlach naar de innerlijke wijsheid die weet dat elke mens verantwoordelijk is voor zijn eigen daden en dat niet alle lijden kan worden opgeheven.

Een glimlach werkt als balsem, verzachtend. Dat wat hard is wordt verzacht, dat wat schraal is wordt soepel, dat wat gekloofd is groeit weer samen.

Zo overwin je boosheid, aversie en eigenbelang.
Zo overwin je gemeenheid, het willen toebrengen van opzettelijk leed.
Zo overwin je jaloersheid.
Zo overwin je begeerte, afkeer en onwetendheid.

Tijdens deze zomerretraite gaan we stap voor stap op ontdekking naar de vier zijns-kwaliteiten in onszelf en in de ander. Ze worden brahma vihara’s genoemd omdat ze een hoge waarde vertegenwoordigen. In pali worden hebben we het over metta, karuna, mudita en upekkha. In vertaling: welwillende vriendelijkheid, mededogen, medevreugde en gelijkmoedigheid. We gaan niet alleen op ontdekking naar de verschillen in intensiteit, we gaan deze kwaliteiten ook voeden via stilte, chanting, het reciteren van sutta’s en andere teksten, muziek, lezingen, stap-(of loop-) en zitmeditaties, klassieke metta en vipassana meditatievormen, alleen en samen zijn…

Zoals de vorige jaren, zullen we ook tijdens deze retraite “meditatie in dialoog” aanbieden. Deelnemers aan de vorige mettaretraites zagen het “mediteren in interactie met anderen” als een aanvulling, verheldering en verdieping van hun meditatie in stilte. Het was voor sommigen ook wel een uitdaging om uit de stilte te komen en te delen, om de beweging te maken van binnen naar buiten en terug. Tijdens deze retraite kan je hier in alle veiligheid mee oefenen en tot diepere inzichten komen om de zijnskwaliteiten nadien ook te kunnen integreren in je relaties in je dagelijkse leven.

Wij kijken ernaar uit om je te begeleiden naar het ervaren van de zijnskwaliteiten en naar enkele mooie inzichten.

Moge deze retraite balsem zijn voor hart, lichaam en geest van jezelf en al diegenen die je omringen !

Ervaring met meditatie (en retraites) is gewenst.


Meebrengen
- Deken (om over jou te leggen tijdens de meditaties)
- Het Naropa-instituut heeft matten en meditatiekussens ter beschikking. Je mag daar vrij gebruik van maken, tenzij je je eigen kussen/bank wenst te gebruiken.
- Je persoonlijke gerief
- Eigen onderlaken, kussensloop en dekbedovertrek of bovenlaken (of slaapzak voor wie dit verkiest) (tenzij je een lakenpakket huurt aan 9,00 euro)

Inschrijvingsmodaliteiten
Bijdrage indien retraite van 6 tot 11 juli 2012 (brahma vihara's):
Bijdrage voor overnachting (indien je zelf lakens meebrengt) en voor maaltijden :.
- in tweepersoonskamer 265,00 euro
- in eenpersoonskamer: 295,00 euro
Indien huur lakenpakket : 9,00 euro extra

Bijdrage indien retraite van 6 tot 13 juli 2012 (met 2 extra dagen vipassana) :
Bijdrage voor overnachting (indien je zelf lakens meebrengt) en voor maaltijden :.
- in tweepersoonskamer 365,00 euro
- in eenpersoonskamer: 395,00 euro
Indien huur lakenpakket : 9,00 euro extra

Bijdrage voor organisatie en begeleiding
Zoals gebruikelijk is, is de begeleiding door Jotika op dana-basis, dus jij beslist zelf hoeveel je op het einde van de retraite cash wenst bij te dragen. Dana is één van de belangrijkste boeddhistische deugden. Dana is nodig om het overdragen van de leer en de beoefening doorgaand mogelijk te maken.
Ook Marleen doet organisatie, assistentie en het begeleiden van de dialogen op dana-basis.

Inschrijving
Je inschrijving is pas definitief zodra je een bevestigingsmail hebt ontvangen van Essens en zodra het volledige bedrag is gestort op rekeningnummer 001-4051756-45 (op naam van Marleen Vandenbosch (Assesteenweg 414, 1741 Wambeek, België). Dit bedrag wordt enkel teruggestort ingeval de retraite niet doorgaat of ingeval annulatie door overmacht van jou, tot 10 werkdagen voor de aanvang van de retraite. Bij annulatie nadien, wordt de volledige kost aangerekend omdat wij die ook verschuldigd zijn aan de locatie. Bij annulatie tot één maand voor de aanvangsdatum wordt 50% van het bedrag terugbetaald.

Voor internationale overschrijvingen (dus ook vanuit Nederland):
IBAN : BE44 0014 0517 5645
BIC : GEBABEBB
© 2005 Essens. All rights reserved | Assesteenweg 414 - 1741 Wambeek [Ternat] | Tel 0475 350 133 | info@essens.be | Sitemap | Credits