Home NL FR EN
Activiteiten Print deze pagina
Metta- en karuna retraite (liefdevolle vriendelijkheid en mededogen/compassie).
Meditatie o.l.v. Jotika Hermsen en Marleen Vandenbosch
VOLZET - inschrijven niet meer mogelijk

Datum:  Van dinsdagavond 15 juli 2014 (19.00) tot en met zondagmiddag 20 juli 2014 (14.00)
Plaats:  Naropa Instituut in Cadzand
Vierhonderdpolderdijk 10
NL - 4506 Zuidzande (Nederland)
Taal:  Nederlands

Glimlach naar de ander maar ook naar jezelf.
Glimlach naar diegene die pijn heeft en kwetsbaar is, ook naar jezelf.
Glimlach naar diegene die vreugde en succes ervaart, ook naar jezelf.
Glimlach naar de innerlijke wijsheid die weet dat elke mens verantwoordelijk is voor zijn eigen daden en dat niet alle lijden kan worden opgeheven.

Een glimlach werkt als balsem, verzachtend. Dat wat hard is wordt verzacht, dat wat schraal is wordt soepel, dat wat gekloofd is groeit weer samen.

Zo overwin je boosheid, aversie en eigenbelang.
Zo overwin je gemeenheid, het willen toebrengen van opzettelijk leed.
Zo overwin je jaloersheid.
Zo overwin je begeerte, afkeer en onwetendheid.

Tijdens deze retraite ga je stap voor stap op ontdekking naar de kracht en intensiteit van twee zijnskwaliteiten in jezelf en in de ander, met name liefdevolle of wel-willende vriendelijkheid – metta in het Pali – en mededogen of compassie – karuna in het Pali.
Je zal deze zijnskwaliteiten voeden via stilte, chanting, het reciteren van sutta’s en andere teksten, stap-(of loop-) en zitmeditaties, klassieke metta en vipassana meditatievormen, alleen en samen zijn… Deze voeding zal jou niet enkel in staat stellen om de subtiele emoties echt te ervaren maar vooral om je te verbinden met het wel en wee van de kwetsbare mens met wie je in contact komt én tot actie over te gaan.

Zoals de vorige jaren, zullen we ook tijdens deze retraite “meditatie in dialoog” aanbieden. Deelnemers aan de vorige mettaretraites zagen het “mediteren in interactie met anderen” als een aanvulling, verheldering en verdieping van hun meditatie in stilte. Het was voor sommigen ook wel een uitdaging om uit de stilte te komen en te delen, om de beweging te maken van binnen naar buiten en terug. Tijdens deze retraite kan je hier in alle veiligheid mee oefenen en tot diepere inzichten komen om de zijnskwaliteiten nadien ook te kunnen integreren in je relaties in je dagelijkse leven.

Moge deze retraite balsem zijn voor hart, lichaam en geest van jezelf en al diegenen die je omringen ! Moge deze retraite bijdragen tot vrede in de wereld !
Meebrengen
- Deken (om over jou te leggen tijdens de meditaties)
- Het Naropa-instituut heeft matten en meditatiekussens ter beschikking. Je mag daar vrij gebruik van maken, tenzij je je eigen kussen/bank wenst te gebruiken.
- Je persoonlijke gerief
- Eigen onderlaken, kussensloop en dekbedovertrek of bovenlaken (of slaapzak voor wie dit verkiest) (tenzij je een lakenpakket huurt aan 9,00 euro)

Inschrijvingsmodaliteiten
Bijdrage voor overnachting (indien je zelf lakens meebrengt) en voor maaltijden :
- in tweepersoonskamer : 285,00 euro
- in eenpersoonskamer: 315,00 euro
Indien huur lakenpakket : 9,00 euro extra

Bijdrage voor organisatie en begeleiding
Zoals gebruikelijk is, is de begeleiding door Jotika en Simin op dana-basis, dus jij beslist zelf hoeveel je op het einde van de retraite cash wenst bij te dragen. Dana is één van de belangrijkste boeddhistische deugden. Dana is nodig om het overdragen van de leer en de beoefening doorgaand mogelijk te maken.
Ook Marleen doet organisatie en begeleiding op dana-basis.

Voor internationale overschrijvingen (dus ook vanuit Nederland):
IBAN : BE44 0014 0517 5645
BIC : GEBABEBB
© 2005 Essens. All rights reserved | Assesteenweg 414 - 1741 Wambeek [Ternat] | Tel 0475 350 133 | info@essens.be | Sitemap | Credits