Home NL FR EN
Activiteiten Print deze pagina
Metta- en karuna retraite (liefdevolle vriendelijkheid en mededogen)gen/compassie).
Meditatie o.l.v. Jotika Hermsen en Marleen Vandenbosch
Inschrijven via www.sanghametta.nl

Datum:  Zondag, 26 juli 2015 (16.00) tot vrijdag 31 juli 2015 (lunch)
Plaats:  Naarden
Taal:  Nederlands
Bijdrage:  260 €

Glimlach naar de ander maar ook naar jezelf.
Glimlach naar diegene die pijn heeft en kwetsbaar is, ook naar jezelf.
Glimlach naar diegene die vreugde en succes ervaart, ook naar jezelf.
Glimlach naar de innerlijke wijsheid die weet dat elke mens verantwoordelijk is voor zijn eigen daden en dat niet alle lijden kan worden opgeheven.

Een glimlach werkt als balsem, verzachtend. Dat wat hard is wordt verzacht, dat wat schraal is wordt soepel, dat wat gekloofd is groeit weer samen.

Zo overwin je boosheid, aversie en eigenbelang.
Zo overwin je gemeenheid, het willen toebrengen van opzettelijk leed.
Zo overwin je jaloersheid.
Zo overwin je begeerte, afkeer en onwetendheid.

Tijdens deze retraite ga je stap voor stap op ontdekking naar de kracht en intensiteit van twee zijnskwaliteiten in jezelf en in de ander, met name liefdevolle of wel-willende vriendelijkheid – metta in het Pali – en mededogen of compassie – karuna in het Pali.
Je zal deze zijnskwaliteiten voeden via stilte, chanting, het reciteren van sutta’s en andere teksten, stap-(of loop-) en zitmeditaties, klassieke metta en vipassana meditatievormen, alleen en samen zijn… Deze voeding zal jou niet enkel in staat stellen om de subtiele emoties echt te ervaren maar vooral om je te verbinden met het wel en wee van de kwetsbare mens met wie je in contact komt én tot actie over te gaan.

Zoals de vorige jaren, zullen we ook tijdens deze retraite “meditatie in dialoog” aanbieden. Deelnemers aan de vorige mettaretraites zagen het “mediteren in interactie met anderen” als een aanvulling, verheldering en verdieping van hun meditatie in stilte. Het was voor sommigen ook wel een uitdaging om uit de stilte te komen en te delen, om de beweging te maken van binnen naar buiten en terug. Tijdens deze retraite kan je hier in alle veiligheid mee oefenen en tot diepere inzichten komen om de zijnskwaliteiten nadien ook te kunnen integreren in je relaties in je dagelijkse leven.

Moge deze retraite balsem zijn voor hart, lichaam en geest van jezelf en al diegenen die je omringen ! Moge deze retraite bijdragen tot vrede in de wereld !
Inschrijvingsmodaliteiten
Info en inschrijvingen en betaling: www.sanghametta.nl

Voor maaltijden en overnachting 260,00 plus extra voor de syllabus 10 euro: 270,00
Indien gewenst een lakenpakket voor 6 euro
Het is mogelijk in je eigen tent te overnachten.
Kosten worden dan 210,00 plus 10,00 voor de syllabus: 220,00

Bijdrage voor begeleiding
Zoals gebruikelijk is, is de begeleiding door Jotika en Marleen op dana-basis, dus jij beslist zelf hoeveel je op het einde van de retraite cash wenst bij te dragen. Dana is één van de belangrijkste boeddhistische deugden. Dana is nodig om het overdragen van de leer en de beoefening doorgaand mogelijk te maken.
© 2005 Essens. All rights reserved | Assesteenweg 414 - 1741 Wambeek [Ternat] | Tel 0475 350 133 | info@essens.be | Sitemap | Credits