Home NL FR EN
Gastsprekers Print deze pagina
Fons Bertels
Vraag aan Fons Bertels wat een “snoezelruimte” is en hoe die moet ontworpen worden, en je krijgt een cursus over hoe om te gaan met de meest hulpbehoevende mensen: baby’s, mensen met een diepe mentale handicap, mensen met dementie en mensen in coma.
Fons verdiepte zich in hun wereld en ontdekte dat veiligheid en geborgheid hun meest fundamentele behoeften zijn.
Het spreekt dan ook voor zich dat het voor Fons, als uitvinder en bezieler van de filosofie achter het snoezelen, logisch is dat deze behoeften centraal staan en niet zozeer het gebouw, het systeem, de instelling of het budget. Fons is hier heel duidelijk over: "Snoezelen is een activiteit, een “way of life”. De snoezelruimte mag dus in geen geval als visitekaartje voor kwaliteitszorg worden beschouwd".

Fons was meer dan 20 jaar verkoopsdirekteur in verschillende bedrijven. In 1989 richtte hij zijn eigen bedrijf Alimpo n.v. op, dat zich aanvankelijk richtte op het innoveren, aanpassen en verkopen van speciaal aangepaste materialen voor het inrichten van snoezelruimtes in instellingen en bij particulieren, dit ten behoeve van diep mentaal gehandicapte personen en diep dementerende personen, zowel in België, als in Nederland, Frankrijk, Zweden, Denenmarken, Duitsland, Portugal en Tjechië. Nadien schakelde hij over op het geven van snoezel-cursussen en opleidingen, eveneens in de hierboven genoemde landen.

Dankzij persoonlijke ontwikkeling en bijscholingen – o.m. in holistic pulsing, edelstenen, creativiteit, Reiki, holistische aromatische massage, haptonomie, en Energie & Transformatie van Varuni (Deens psycholoog en bioenergetisch analyst) – is Fons uitgegroeid tot een ervaringsdeskundige in het werken met hulpbehoevende bewoners, familie en de begeleiders in de instellingen. Kennis en ervaring die hij dagdagelijks toepast en die hij met anderen deelt via zijn cursussen en o.a. ook het boek “Contact in Nabijheid” (snoezelen met dementerende mensen).
Zonder meer stof genoeg om over na te denken en te voelen!

© 2005 Essens. All rights reserved | Assesteenweg 414 - 1741 Wambeek [Ternat] | Tel 0475 350 133 | info@essens.be | Sitemap | Credits