Home NL FR EN
Activiteiten Print deze pagina
Charya Nritya - tantrische Boeddhistische dans
Lessenreeks o.l.v. Vanessa Hoskens
Uniek in België

Datum:  Zaterdag en zondag, 17 & 18 oktober 2009, telkens van 10.00 tot 15.00
Plaats:  vzw Polariteit in Gent
Taal:  Nederlands
Bijdrage:  135 € (Voor de twee dagen)

Charya Nritya is een tantrische boeddhistische dans die in Nepal ontstond in de 7de -8ste eeuw na Christus.

In het Sanskriet betekent Charya ‘dagelijks’ en Nritya ‘praktijk’. De Charya Nritya wordt beschouwd als een spirituele discipline waarbij visualisatie en meditatie centraal staan.

Het ontstond als een praktijk binnen de Mahayana en Vajrayana richtingen van het boeddhisme. De Charya Nritya-danser ondergaat een transformatie-proces tijdens het dansen door het visualiseren van een specifieke tantrische boeddhistische of hindoeďstische god. In feite beschouwt men de Charya Nritya als een meditatie in beweging, een voertuig voor lichamelijke en spirituele transformatie. Het is een manier om zich te verbinden met het ‘goddelijke’ en is bedoeld om de weg naar de verlichting te effenen.

Er bestaan zo'n 400 verschillende dansen. Elke dans gaat over een andere god. Twee ervan zullen in deze workshop aan bod komen.
- "sodasa lasya" is de dans die de ruimte waarin gedanst wordt zuivert.
- de Mansjuhree dans

Hier volgt al wat informatie over de Manjushree dans. Manjushree als bodhisattva heeft een speciale betekenis in de Nepalese traditie. Men neemt aan dat hij van China afkomstig is. Hij is de bodhisattva van de opperste wijsheid en wordt doorgaans voorgesteld op een leeuw. Hij is de beschermheilige van diegenen die de dharma praktiseren. De dans over Manjushree beeldt o.a. de ontstaanslegende van Kathmandu uit. De god Manjushree kwam naar Kathmandu om de god Swayambhu eer te betuigen. Hij kliefde met zijn zwaard het zuidelijke gedeelte van het Kathmandu-meer open zodat het water kon wegvloeien en het land bewoonbaar werd. Manjushree is oranje van kleur en hij houdt een vlammend zwaard boven zijn hoofd die de onwetendheid vernietigt. In zijn linker hand houdt hij een boek vast. Het boek symboliseert zijn kennis en spirituele wijsheid.


Naast het aanleren van de dansen, zal je heel veel achtergrondinformatie ontvangen over het ontstaan en de betekenis van Charya Nritya (o.a. via DVD).


Enige ervaring in dans of yoga wordt aangeraden maar is niet noodzakelijk.


Meebrengen
Schrijfgerief, lunchpakket, gemakkelijke kledij

Inschrijvingsmodaliteiten
- Wie enkel de eerste dag wenst te komen, betaalt 75,00 euro. Voorrang wordt wel gegeven aan mensen die zich inschrijven voor de twee dagen.© 2005 Essens. All rights reserved | Assesteenweg 414 - 1741 Wambeek [Ternat] | Tel 0475 350 133 | info@essens.be | Sitemap | Credits