Home NL FR EN
Massage als balsem Print deze pagina
Back
Vormen van lichaamsgerichte therapieŽn & gebruik van oliŽn
Ayurvedische massage
Californische massage
Chakra massage
Fasciatherapie
Maya (Azteekse) massage
Shiatsu
Tragering
Tuina massage
Zweedse massage
Gebruik van olie
Ayurvedische massage
De Ayurvedische massage is slechts ťťn van de takken van de ayurvedische geneeskunde die wetenschap en filosofie combineert en waarin voeding en levensstijl centraal staan. Tijdens een echte ayurvedische massage worden de oliŽn aangepast aan uw "dosha" - type - en speelt men in op medische klachten. In mijn massages pas ik enkele basistechnieken toe.
Californische massage
Deze massage werd ontwikkeld in het Esalen-instituut in CaliforniŽ (Verenigde Staten). Grote glijdende strijkbewegingen over het lichaam, stevige fricties of losmakende grepen worden met elkaar afgewisseld.
Chakra massage
"Chakra's zijn symbolen van menselijke bewustzijnsniveaus", aldus C.G. Jung. Het zijn centra waar energie wordt opgenomen of afgegeven, en waar energiŽen op een intense manier met elkaar communiceren. Door massage kunnen we die energieŽn stimuleren.
Fasciatherapie
Fasciatherapie is een zeer zachte manuele behandeling die beweging in het lichaam - of gebrek aan beweging - opspoort en spanningen kan opheffen. Zo bevorder je de beweeglijkheid, gevoeligheid en vitaliteit van het lichaam en maak je opnieuw kennis met het leven. Immers, beweging is leven. Enkele basisprincipes en -technieken worden mee opgenomen in de massage.
Maya (Azteekse) massage
De Maya/Azteekse massage werd in het pre-Columbiaanse Mexico ontwikkeld door de Maya's. Oorspronkelijk werden enkel het spier- en beenderstelsel en de luchtwegen behandeld. De Azteken hebben deze massage verder ontwikkeld. Bijkomend effect was een diepe ontspanning en het opheffen van blokkades waardoor je opnieuw een flinke dosis energie ontvangt. De Maya-massage is dus een fantastische anti-stress massage.
Shiatsu
Volgens het Japanse ministerie van Gezondheid is shiatsu "een vorm van manipulatie met duimen, vingers en handpalmen, waarbij zonder gebruik van enig instrument, druk wordt uitgeoefend op de menselijke huid, om intense stoornissen te corrigeren, de gezondheid te bevorderen of te bewaren, en specifieke problemen te behandelen."
De basis Shiatsu massagetechnieken die ik gebruik zijn gericht op ontspanning en energiedoorstroming maar hebben tevens een versterkende werking op lichaam en geest en stimuleren het zelfgenezend vermogen van het lichaam.
Tragering
In de Trager-methode wordt je lichaam zacht en ritmisch gewiegd, geschommeld en geschud. Dit brengt bewegingsgolven door je lichaam op gang; deze brengen je in een toestand van diepe onstpanning en zorgen voor een toenemende mobiliteit van gewrichten en spieren.
Tuina massage
Tuina-massage maakt deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde. Er wordt druk uitgeoefend op de meridianen - kanalen door dewelke energie stroomt - evenals op specifieke punten. Zo kan de qi-stroom - vitale levensenergie - opnieuw vrij door het lichaam stromen. Volgens de Chinese geneeskunde veroorzaakt onevenwicht in de qi-stroom ziekten. Indien de qi-stroom dus in balans is, voel je je ontspannen en vol levenskracht. In mijn massages pas ik sommige van deze technieken toe.
Zweedse massage
Deze massagetechniek combineert de handgrepen en strijkbewegingen van Ling en Mezger: gelijkmatige, langgerekte, vloeiende strijkbewegingen; knedende massage; wrijvende massage met cirkelvormige, lineaire of dwarse strijkbewegingen; korte, snelle, kloppende en trillende of schuddende bewegingen.
Gebruik van olie
Tijdens de massage gebruik ik plantaardige massageoliŽn, zoals zoete amandelolie, Sint-Jansolie, sesamolie, abrikozenpitolie of rozenolie. Al naargelang de omstandigheden voeg ik er enkele druppels etherische oliŽn aan toe die de helende werking van de aanraking nog verdiepen.
© 2005 Essens. All rights reserved | Assesteenweg 414 - 1741 Wambeek [Ternat] | Tel 0475 350 133 | info@essens.be | Sitemap | Credits